Ingrediënten:
- 1/2 eetlepel gebroken lijnzaad
- 2 eetlepels water
- 2 medium grote zoete aardappels (ongeveer 500 gram bij elkaar)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 theelepel cayennepeper
- eventueel zout naar smaak (wij hebben geen zout gebruikt en dat was ook erg lekker)
- flinke hand verse peterselie
- sap van 1 citroen
- 1 cup (90 gram) kikkererwtenmeel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- sesamzaad
Bereidingswijze:
- Mix in een kommetje lijnzaad met het water en zet apart.
- Schil de zoete aardappels en kook ze. Of doe de zoete aardappels mét schil in de oven voor 45 minuten op 210 graden.
- Pureer de gekookte zoete aardappels. Of: haal de schil van de aardappels uit de oven eraf en pureer.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Mix lijnzaad(met water,) zoete aardappel, komijn, koriander, cayennepeper, zout, peterselie en citroensap in een kom.
- Pers de teentjes knoflook uit en doe deze ook bij de mix.
- Mix het kikkererwtenmeel met het bakpoeder.
- Voeg steeds een beetje kikkererwtenmeel bij de aardappelmix en schep rustig door met een lepel.
- Het wordt een behoorlijk dik en stevig beslag – en dat is ook de bedoeling.
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Maak ongeveer 24 kleine balletjes en leg op het bakpapier. Besprenkel met sesamzaad.
- Bak de zoete aardappel falafels in de oven voor zo’n 20-25 minuten. (houd je oven goed in de gaten om aanbranden te voorkomen)
- Serveer de falafel bijvoorbeeld in een wrap met groenten en een sausje van tahin, water en citroensap.