Zoete Aardappel Falafel

Ingrediënten:

  • 1/2 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels water
  • 2 medium grote zoete aardappels (ongeveer 500 gram bij elkaar)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • eventueel zout naar smaak (wij hebben geen zout gebruikt en dat was ook erg lekker)
  • flinke hand verse peterselie
  • sap van 1 citroen
  • 1 cup (90 gram) kikkererwtenmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • sesamzaad

Bereidingswijze:

  1. Mix in een kommetje lijnzaad met het water en zet apart.
  2. Schil de zoete aardappels en kook ze. Of doe de zoete aardappels mét schil in de oven voor 45 minuten op 210 graden.
  3. Pureer de gekookte zoete aardappels. Of: haal de schil van de aardappels uit de oven eraf en pureer.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Mix lijnzaad(met water,) zoete aardappel, komijn, koriander, cayennepeper, zout, peterselie en citroensap in een kom.
  6. Pers de teentjes knoflook uit en doe deze ook bij de mix.
  7. Mix het kikkererwtenmeel met het bakpoeder.
  8. Voeg steeds een beetje kikkererwtenmeel bij de aardappelmix en schep rustig door met een lepel.
  9. Het wordt een behoorlijk dik en stevig beslag – en dat is ook de bedoeling.
  10. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  11. Maak ongeveer 24 kleine balletjes en leg op het bakpapier. Besprenkel met sesamzaad.
  12. Bak de zoete aardappel falafels in de oven voor zo’n 20-25 minuten. (houd je oven goed in de gaten om aanbranden te voorkomen)
  13. Serveer de falafel bijvoorbeeld in een wrap met groenten en een sausje van tahin, water en citroensap.falaffel2