Gepofte zoete aardappelen

Ingrediënten
Porties: 4
2 grote zoete aardappelen (totaal 700 g)
1 blikje ananasstukjes (225 g), uitgelekt en fijngesneden
1 eetl. plantaardige olie
15 g boter
1 eetl. gele of donkerbruine basterdsuiker
1 theel. sinaasappelraspsel
½ theel. zout
20 g pecannoten, fijngehakt
U pureert het vruchtvlees met een mengsel van boter en olie: zo verkrijgt de puree een lekkere botersmaak terwijl u toch niet te veel schadelijke verzadigde vetten binnenkrijgt.

Bereidingswijze
Voorbereiding: 10min ›
Bereiding: 1uur10min ›
Klaar in:1uur20min
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Prik de zoete aardappelen diep in met de punt van een mesje.
2. Plaats de zoete aardappelen 50 min. op een bakplaat in de oven. Neem ze uit de oven en schakel de oventemperatuur terug tot 160°C. Laat ze enigszins afkoelen tot u ze kunt hanteren.
3. Snijd de zoete aardappelen overlangs doormidden. Lepel ze uit tot bakjes, zonder de schil te beschadigen. Doe het uitgelepelde vruchtvlees in een kom en voeg de ananas, olie, boter, suiker, het sinaasappelraspsel en zout toe. Mix dit heel kort met een staafmixer, zodat u een grof mengsel krijgt.
4. Zet de uitgeholde aardappelbakjes op een bakplaat. Vul ze met het mengsel en schep dit mooi bol. Plaats de bakjes 15 min. in de oven. Strooi de noten erover en plaats ze nog 5 min. in de oven.

HANDIGE HINT
Deze gepofte zoete aardappelen kunt u uitstekend voorbereiden. U poft de aardappelen en maakt de vulling zoals het recept aangeeft; de uitgeholde bakjes doet u in een ovenschaal die u losjes afdekt met plasticfolie. Zo kunt u ze 24 uur bewaren in de koelkast. Neem ze 30 min. voor het serveren uit de koelkast en bak ze vervolgens zoals aangegeven in stap 4.