Aantal personen:4 personen
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen
- 1 kg Goudreinetten
- 1 kg Dijkmans zoet
- 4 speklapjes
- 1 ui
- peper en zout
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel kaneel
Bereidingswijze:
- Schil de aardappels en de appels.
- Was en snijd de aardappels in stukken.
- Zet de aardappels op met water en zout.
- Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen.
- Snijd 1/3 deel van de appels in kleine stukjes en de rest in grove stukken.
- Wanneer de aardappels circa 10 minuten koken worden de stukken grove appel toegevoegd. Laat dit samen nog circa 10 minuten koken.
- Giet dan het vocht af.
- Breng het mengsel op smaak met azijn, peper en zout.
- Bak de speklapjes uit en haal ze uit de pan.
- Pel de ui snijd deze in ringen en bak de ui in het spekvet tot ze glazig zijn geworden.
- Haal de ui de pan en bak de kleine appelblokjes met de honing in het achtergebleven spekvet.
- Doe dit allemaal in de pan met het aardappel-appelmengsel en de kaneel en stamp het geheel.
- Verdeel de stamppot over vier borden en serveer de speklapjes er bij.
- Van het spekvet kan eventueel nog een jus gemaakt worden door er nog wat boter in te smelten, wat water erbij en in laten koken.